Τρίτη, 14 Ιουλίου 2009

Την άμεση παρέμβαση του ΕΛΓΑ για τα σιτάρια ζητά το Κιλκίς

“Αγαπητέ κύριε πρόεδρε,
Σας αποστέλλουμε το παρόν έγγραφο σημείωμα-γνωμάτευση των Γεωπόνων της Ένωσης Κιλκίς μετά από έλεγχο που πραγματοποίησαν προκειμένου να λάβουμε μια πρώτη ένδειξη για την φετινή φυτική παραγωγή.
Ο νομός Κιλκίς έχει περιέλθει σε μια πολύ δύσκολη συγκυρία εξαιτίας των κακών καιρικών φαινομέων που είχαν ως αποτέλεσμα να έχουμε μείωση της παραγωγής και συγχρόνως να παρατηρείται και ποιοτική υποβάθμιση αυτής. Συγκεκριμένα και για να καταδείξουμε του λόγου το αληθές επιβεβαιώνοντας ταυτοχρόνως τα λεγόμενα μας, σας παρουσιάζουμε ακολούθως εν συντομία περιπτώσεις κακών καιρικών συνθηκών που είχαν ως επακόλουθο αποτέλεσμα μείωση της παραγωγής.
- Όχι καλό αδέλφωμα και μη σωστή γονιμοποίηση λόγω αντίξοων συνθηκών κατά το πρώτο δεκαπενθήμερο του Απριλίου 2009 (ενδεικτικώς αναφέρουμε τις χαμηλές θερμοκρασίες, παρατηρήθηκαν από -2 ώς 3 βαθμούς Κελσίου),
- Υπερβολικές θερμοκρασίες κατά το μήνα Μάιο του 2009 (θερμοκρασίες από 30 έως 35 βαθμούς Κελσίου) και την ανομβρία κατά το τελευταίο κυρίως δεκαπενθήμερο του μήνα αυτού,
- Οι συνεχείς βροχοπτώσεις κατά την χρονική περίοδο του αλωνισμού αποτέλεσμα του οποίου ήταν η απώλεια ειδικού βάρους και η υποβάθμιση της ποιότητας (μεταβροχικά μείωση έως 50% της τιμής ανά κιλό).
Όπως αντιλαμβάνεσθε από τις παραπάνω επισημάνσεις μας οι παράγοντες αυτοί συνετέλεσαν και είχαν ως αποτέλεσμα τη δραματική μείωση της παραγωγής (από 50 έως 60%) από την προηγούμενη καλλιεργητική περίοδο, όπως επίσης και την ποιοτική και κατά συνέπεια και την οικονομική υποβάθμιση του προϊόντος.
Με βάση όλα όσα σας θέσαμε πιο πάνω καταδεικνύεται με το πλέον χαρακτηριστικό τρόπο η εικόνα που υπάρχει και η οποία επιβεβαιώνει τη δραματική συγκυρία στην οποία περιήλθε ο ακριτικός νομός μας και παρακαλούμε να ενεργήσετε με τη δέουσα προσοχή και με αμεσότητα να επιληφθείτε του θέματος.

Για της ΕΑΣ Κιλκίς

Ο Πρόεδρος
Χαράλαμπος Παυλίδης”.